Utrotade troll i mellersta Halland

Det här ska tydligen vara en sägen från Rolfstorp i Halland, som ligger mellan Varberg och Ullared. Sann eller ej, döm själva.

Det var tre yngre pojkar som varit ute och roat sig ordentligt på lördagskvällen. Söndag morgon och de var på väg hem och de passerade ett berg. Där stod det en vacker och grann jungfru och tvättade sig. Hon undrade vad det var för pojkar och fick till svar att de var spelemän.
– Då ska ni spela på mitt bröllop, sa Jungfrun.
– Ja, svarade pojkarna, blir vi bjudna ska vi göra det.
När de så småningom nyktrade till, så ångrade de sig. De gick till prästen och frågade vad de skulle göra för att komma ur sitt löfte. Han sa att det man har lovat, det är lovat. Han gav dock pojkarna lite av nattvarden, och så fick de även lite vin med sig. De skulle slå några droppar i trollens mat. Och de fick inte äta något själva hur mycket trollen än bjöd. Samma sak med vinet. De gjorde som prästen hade sagt. När trollen kände vinet blev de som tokiga. De började slåss som galningar och det slutade med att alla trollen dog. Det var på det sättet trollen utrotades i skogarna i mellersta Halland.

Lämna ett svar