Ny präst till Fårö…

Det kom en ny Präst till Fårö. Vi talar om tidigt 1600-tal, dvs då Gotland ännu tillhörde Danmark. Prästen, Christansson som han hette, var en mycket rättstrogen herre och såg inte med blida ögon hur Fårö-borna utökade sina inkomster genom sjöröveri och liknande. Han anmälde till myndigheterna och sådant fick naturligtvis Fårö-borna att bli på dåligt humör.

Under en predikan ställde sig en av bönderna i andra bänkraden upp, tog fram sin pistol och avlossade ett skott mot prästen. I samma stund vände sig prästen mot sidan och kulan missade. Christansson blev rädd och tog genast familjen och flydde hals över huvud, till Öja kyrka på södra Gotland.

Efter några år föll händelsen mer eller mindre i glömska. Så småningom blev den mindre och mindre trovärdig eftersom mat aldrig återfann kulan, som ju bör ha fastnat framme vid altaret, ungefär. Här kunde berättelsen tagit slut, om det inte var för Erik. Erik Olsson var en mycket aktiv konservator, författare och konstnär som levde på Gotland under förra seklet.

I slutet av 1950- talet fick han i uppdrag att renovera altaret på Fårö kyrka. De flesta Fårö-borna kände till berättelsen och när man passerade kyrkan passade man naturligtvis på att ställa frågan till Erik, – Hittar du någon kula? Och Erik svarde Nej varje gång. Men Erik var en handlingens man, som tröttnade på alla frågor. Så en dag tog han helt enkelt med sig en kula, skapade ett litet hål i altartavlans nedre högra hörn, och murade fast kulan. Så på det här sättet blev nu den här sagan en sägen…

 
Du kan läsa mera om Fårö kyrka på saiten ResaMedStrabain.se Resa Med Strabain eller om du vill titta på de resor vi arrangerar till Gotland tittar du här Strabain

Lämna ett svar