John Blund – HC Andersen

John Blund har du säkert hört talas om. Här kommer jag att presentera en del varje dag. Inledningen nu, så kommer varje dag en ny del. Sammanlagt åtta delar finns det. Läs och njut.

John Blund 1

John Blund 1

JOHN BLUND.
I hela världen finns ingen, som kan så många sagor som John Blund, – han kan minsann berätta!
Så där fram på aftonen, när barnen sitter så snällt vid bordet eller på sin pall, kommer John Blund. Han kommer så tyst uppför trappan, för han går i strumplästen. Han öppnar helt sakta dörren, och vips så sprutar han söt mjölk i ögonen på barnen. Så fint, så fint, men ändå alltid tillräckligt för att de inte ska kunna hålla ögonen öppna och således inte se honom. Han smyger sig bakom dem, blåser dem sakta i nacken. Så blir de tunga i huvudet. Ja, men det gör inte ont, för John Blund menar så väl med barnen. Han vill bara, att de ska vara stilla, och det är det bästa, när man får dem i säng. De måste vara stilla för att han skall kunna berätta historier för dem.
Då barnen nu sover, sätter sig John Blund på sängen. Han är fint klädd, hans rock är av siden,. Det är omöjligt att säga, vilken färg den har, för den lyser grön, röd och blå, allt eftersom han vänder sig. Under vardera armen håller han ett paraply, ett med bilder på. Det spänner han upp, över de snälla barnen, och så drömmer de hela natten de vackraste historier. Det andra paraplyet finns inget på. Det sätter han över de stygga barnen, så sover de så dumt och har inte drömt det allra minsta på morgonen, när de vaknar.
Nu ska vi höra hur John Blund under en hel vecka, var afton, kom till en liten gosse, som hette Hjalmar. Och vad han berättade för honom. Det är hela sju historier, för det är sju dagar i en vecka.

Nästa del:

Lämna ett svar