Hallansås tillkomst

Numera bor jag så att jag ser Hallandsås varje dag. Det innebär att jag då blir nyfiken på hur denna ås kom till. Här är den historien…

Där bodde två jättar långt uppe i Småland. Så en gång blev de osams och så tog den ene jätten alla sina tillhörigheter och sin jord och stoppade in i en säck. Sedan tog han den på ryggen och gav sig ut på vandring. När han så kom ett stycke gick han där hål på påsen. Allt som han hade i säcken rann ut, och så blev det Hallandsås. Så kom han ut till havet och där satte han sig att vila. Då han skulle gå igen och tog fatt i säcken, märkte han att den var nästan tom. Han blev då så arg och kastade hela säcken ut i havet. Det blev Hallands Väderö.

Denna historia är naturligtvis helt sann och det är bland annat därför man har så evinnerligt svår att borra i åsen. Den jord som har lagts på åsen vilar på en Jättens alla saker. Det vet ju var och en att en skräphög inte är massiv utan där finns en hel massa ihåligheter. Hade man känt till den här innan man började bygga tunneln, så hade man säkert aldrig börjat borra.

Lämna ett svar