Folkeslundastenen

Den här stenen ligger nästan mitt på Öland, och det kallas ibland lite slarvigt för Ölands mittpunkt. Det kommer sig från en sägen som säger att det en gång var en jätte som hette Wälter. Han bodde på Öland tillsammans med sin hustru. De kom sig att diskutera vart Ölands mittpunkt egentligen låg. De var båda duktiga på att kasta sten, så de bestämde sig för att använda det som måttstock. De visste att jätten kastade sina stora stenar exakt lika långt som hustrun kastade sina små stenar, de som fick plats i hennes förkläde.

Kastet

Så gick de åt var sitt håll. Jätten gick så långt söderut han kunde, och hustrun gick till den norra delen. Hustrun kastade sin sten först. Hon tog i allt vad hon kunde och hivade iväg stenen sju mil. Så tog jätten sats och kastade sin stora sten. Den flög lika långt, sju mil, och hamnade precis över hustruns lilla sten. De gick båda mot nedslagsplatsen och när de kom fram fick de se att jättens stora sten hade hamnat över hustruns. Då visste dom exakt var Ölands mittpunkt var.

Ölands mittpunkt

Där här hände sig för länge länge sedan i Folkesunda. Och än idag tror många att detta verkligen är Ölands mittpunkt. Den exakta mittpunkten ligger några kilometer norr om Folkesundastenen. Den stora stenen kallas för kroppkakan, samma namn som Ölands goda landskapsrätt.

Vägvisare på Öland, kanske till öns mittpunkt...

Vägvisare på Öland, kanske till öns mittpunkt…

Lämna ett svar