Buttles rikaste kvinna…

Detta har utspelat sig i Buttle socken på mellersta Gotland. Om den är sann eller inte, får man väl fundera kring. Så här gick det till när Buttles rikaste kvinna fick sin förmögenhet.

Det var en fattig piga som skulle gifta sig. Eftersom hon var så fattig, visste hon inte var hon skulle få tag i alla grannlåtar som behövs till ett Gotländskt stort bröllop. På den tiden skulle bruden ha mycket silver på sig, för att bli lycklig i alla sina dar.

Då bröllopsdagen  närmade sig gick pigan därför ut för att låna ihop alla grannlåtar som behövdes. På vägen mötte hon en gammal gumma med ovanligt stora öron. Pigan blev häpen för att gumman såg så besynnerlig ut och för hennes stora öron, som räckte ner till axlarna. Gumman började dock tala med henne och säger:

–         Jag har hört att du ska gifta dig och vill låna silver och grannlåtar.

–         Ja, och jag har inte fått fatt i något.

–         Då ska du få låna av mig, så mycket att du blir den dyrbaraste bruden som någonsin funnits på hela Gotland.

 

Pigan såg en stund på gumman, innan hon kom sig för att svara:

–         Jag tackar så mycket för löftet. Var ska jag hämta det?

–         Följ med ett stycke, sa Kärringen. Innan jag lämnar dig silvret och grannlåtarna vill jag att du lovar mig en sak. Jag vill att du ger mig lite av all mat du har till bröllopet. Utelämnar du en enda rätt, så blir du olycklig resten av ditt liv.

Pigan lovade att själv se till att kärringen fick av all maten. De gick en stund och snart kom de till en stor sten i skogen i Buttle, där de satte sig.

–         Stanna här några ögonblick, jag kommer snart tillbaka.

Pigan satt på stenen en liten stund. Snart ko kärringen tillbaka och bar på en ask. Hon satte sig bredvid pigan och började plocka grannlåtar ur asken. Aldrig tidigare hade pigan sett så vackra saker. Kärringen räknade alla smycken så att inget skulle fattas när pigan lämnade tillbaka alltsammans efter bröllopet.

–         Här, vid denna sten, möter du mig klockan tolv dagen efter bröllopet.

Pigan lovade, tog asken och kärringen försvann.

När så bröllopsdagen kom förvånades alla hur vacker och väl utsmyckade den fattiga pigan var. Aldrig någonsin hade de sett en sådan grann och dyrbart klädd brud. Inte i Buttle och inte på hela Gotland.

Bröllopsmiddagen närmade sig och kärringen med öronen kom. Pigan såg henne genast och reste sig direkt. Pigan såg verkligen till att kärringen fick smaka av alla maträtter som fanns. De övriga gästerna satt förstummade och såg på när kärringen med de långa öronen åt och smakade av alla rätterna.

När alla kärringen hade smakat på alla maträtter var hon så mätt, så mätt. Hon frågade bruden om det fanns någonstans där hon kunde få sova. Visst, svarade bruden, och visade in kärringen i ett litet rum bredvid salen. Där stod en säng och kärringen föll genast i djup sömn.

Kalaset fortsatte och alla skrattat, åt och trivdes väl.  När så tiden var inne för bröllopsvalsen började spelemännen spela upp. Då hördes ett högt snarkande inifrån rummet där kärringen sov. Det var så högt och ljudligt att man inte kunde bortse från det. Men hon snarkade i takt och hon snarkade i valstakt. Bruden tänkte att det var lika bra att dansa till detta, så hon tog med sin dräng och så dansade de. När så nästa dans skulle spelas upp, ändrade kärringen takten till rumba, och på det sättet förflöt hela kvällen. Kärringen snarkade i någon takt och sällskapet fick vackert dansa efter hennes snarkningar.

Nästa dag gick pigan till stenen, så som hon hade lovat. Kärringen kom lite senare.

–         Hade jag vetat att det skulle bli en så mulen  dag, så hade jag satt en annan tid, sa kärringen med rädsla i rösten.

Mörka åskmoln tornade upp sig på himmelen.

–         Skynda dig att lägg ut alla grannlåtar och silver, så att jag får räkna detta.

Medan kärringen räknade började åskan mullra.

–         Aj, skrek kärringen. Behåll allt. Jag vill inte ha det.

I samma ögonblick slog åskan ner i henne och hon försvann. Aldrig mera har hon synts till. Den fattiga pigan fick behålla allt silver och andra grannlåtar och blev sedan dess Buttles rikaste kvinna.

Lämna ett svar